Staat u op het punt om uw woonkamer opnieuw in te richten? Dan is het zaak om met een aantal dingen rekening te houden. Waarschijnlijk bedenkt u eerst hoe uw woonkamer er na de renovatie uit moet komen te zien en welke stijl u gaat gebruiken. Wanneer u dit allemaal helder heeft, kunt u beginnen met de aanpassingen. Waar veel mensen echter geen rekening mee houden, is de verlichting. Dit resulteert er vaak in dat mensen zich pas na het afronden van de werkzaamheden gaan realiseren dat er onvoldoende verlichting is of dat stopcontacten en lichtschakelaars op de verkeerde plek zitten.

Toegevoegde waarde

Aangezien veel mensen bij het veranderen van een interieur alleen denken aan verf, behang, vloeren en meubels, schiet de verlichting er nogal eens bij in. Het is echter wel van belang om tijdig rekening te houden met de plekken waar u uw lampen op wilt hangen. Verlichting bepaalt namelijk de sfeer en de uitstraling van uw woonkamer en daarnaast is het ook nog eens bijzonder functioneel. Wilt u zo goed mogelijk omgaan met uw verlichting, dan is het aan te raden om voor aanvang van de werkzaamheden een lichtplan te maken.

Lichtplan

Door een lichtplan op te stellen, maakt u in principe een opzet van de verlichting in uw woning. Wanneer u bijvoorbeeld uw woonkamer gaat verbouwen, voorkomt een lichtplan ook dat u geen rekening houdt met stopcontacten en lichtschakelaars. Op deze manier voorkomt u dat aansluitpunten op plekken zitten waar u ze niet kunt gebruiken of dat u zelfs aansluitpunten mist. Voordat u begint met het opstellen van een lichtplan, is het van belang om goed na te denken over de functie van de ruimte waar u het plan voor maakt. Op vtwonen kunt u meer lezen over verlichting en lichtplannen.

Verschillende verlichtingssoorten

In een lichtplan maakt u onderscheid tussen algemene verlichting, werkverlichting en accentverlichting. Het soort verlichting dat u kiest, hangt samen met de ruimte waarvoor het bedoeld is. In een keuken is bijvoorbeeld meer werkverlichting nodig dan in een woonkamer. In een woonkamer gebruikt u waarschijnlijk meer algemene verlichting zoals industriële lampen of mogelijk accentverlichting. Deze vormen van verlichting geeft u simpelweg op het lichtplan aan. Op deze manier weet u precies waar straks de verlichting moet komen om deze optimaal te kunnen benutten.