Verlichting is belangrijk om goed te functioneren in een woning. Zonder lampen zou het immers behoorlijk donker zijn en kunt u niet goed zien wat u nu precies aan het doen bent. Hoofdzakelijk wordt er onderscheid gemaakt in drie soorten verlichting: basisverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting. Er vanuit gaande dat u de functionele en de basisverlichting op orde heeft, gaan we in deze tekst in op het maken van sfeer met behulp van de juiste verlichting.

Dimmers

Sfeer creëren met behulp van verlichting is onder andere mogelijk dankzij dimmers. Door gebruik te maken van een dimmer kunt u zelf de intensiteit van uw verlichting instellen. Op deze manier kunt u de verlichting aanpassen aan uw stemming. Wanneer u bijvoorbeeld een romantische sfeer wilt creëren kunt u gewoonweg de verlichting iets dimmen. Doordat u de verlichtingsintensiteit zelf kunt regelen, wordt een dimmer ook veelvuldig gebruikt bij functionele en basisverlichting.

LED-verlichting

Om wat meer sfeer aan te brengen in uw woning, kunt u ook gebruikmaken van LED-verlichting. We hebben het dan niet over de standaard lampen, maar over speciale LED-strips. Deze verlichtingsvorm is in steeds meer winkels te koop. Het grote voordeel van dit type verlichting is dat u de kleur aan kunt passen met behulp van een afstandsbediening. Zo kunt u de kleur van de verlichting in de betreffende ruimte dus afstemmen op uw eigen stemming en zo ontstaat er een prettige sfeer.

Speciale lampen

Sfeer maken is niet alleen mogelijk met bepaalde soorten verlichting. U maakt namelijk ook sfeer door de juiste lampen te kiezen. Lampen die in het oog springen, zullen in de meeste gevallen een prettige sfeer creëren wanneer deze goed passen bij de rest van het interieur. Dit is bijvoorbeeld het geval bij industriële lampen. Dit soort lampen passen goed bij veel verschillende stijlen, waardoor u uw woning helemaal volgens uw eigen sfeer in kunt richten.