Vintage lampen zijn tegenwoordig helemaal in. De lampen verschijnen steeds meer in Nederlandse woningen. Dit komt met name doordat deze lampen vaak goed te combineren zijn met de verschillende stijlen, zoals de landelijke of klassieke stijl. Hierdoor past een vintage lamp bij vrijwel ieder interieur. Heeft u ook een vintage lamp gekocht? Dan moet deze natuurlijk nog wel aan uw plafond of muur bevestigd worden. In onderstaande tekst leest u hoe u uw vintage lamp aan moet sluiten op het elektriciteitsnet.

Voorbereiding

Voordat u aan de slag gaat met het ophangen van uw lamp, moet u altijd eerst de elektriciteit uitschakelen. Werken met de stroom er nog op kan voor gevaarlijke situaties zorgen en dat moet u zien te voorkomen. Heeft u de stroom uitgeschakeld? Dan kunt u de deksel van de centraaldoos in het plafond halen. Gebruik voor de zekerheid altijd even een spanningsmeter om te kijken of de stroom er daadwerkelijk vanaf is.

Aansluiten op kroonsteentje

Om uw vintage lamp te laten werken, moet u deze wel aansluiten op het elektriciteitsnet. De meeste lampen worden tegenwoordig geleverd met een kroonsteentje, waardoor aansluiten niet veel werk is. Strip de verschillende draden die uit het plafond komen en die aan de lamp zitten een klein stukje, zodat het koperdraad er iets uitsteekt. Vervolgens plaatst u de draden in het kroonsteentje. Bij het aansluiten van een lamp moet u de draden met dezelfde kleur tegenover elkaar aansluiten. Als het goed is moet uw vintage lamp nu naar behoren werken.

Fitting aansluiten

Heeft u een vintage lamp gekocht met een andere fitting? Dan zult u deze aan moeten sluiten om de lamp te laten werken. Draai de fitting uit elkaar met behulp van een schroevendraaier. Vervolgens kunt u de draden aan elkaar verbinden. Het aansluiten van een nieuwe fitting is wel wat lastiger dan het aansluiten van een compleet nieuwe lamp. Indien u zelf niet handig bent of niet eerder met elektriciteit gewerkt heeft, doet u er goed aan om dit door een professional te laten doen.