Lampen zijn er vandaag de dag in veel verschillende soorten en maten. In vergelijking met vroeger hebben ze tegenwoordig ook andere functies gekregen. Natuurlijk kennen we nog steeds de basisverlichting en de functionele verlichting, maar door de jaren heen is de nadruk steeds meer komen te liggen op sfeerverlichting. In het geval van lampen is het belangrijk dat ze op de juiste plek gebruikt worden. Maar waar in huis komen lampen eigenlijk het best tot hun recht?

Basisverlichting

Deze verlichtingssoort is in alle Nederlandse huishoudens aanwezig. Dit is in de meeste gevallen vrij eenvoudige verlichting die ervoor zorgt dat een ruimte verlicht kan worden. Basisverlichting komt het best tot zijn recht aan een plafond of aan de muur. Het voornaamste doel van deze verlichting is dat er in het donker ook dingen gedaan kunnen worden in de betreffende ruimte.

Functionele verlichting

Functionele verlichting komt over het algemeen het beste tot zijn recht op plekken waar wordt gewerkt of waar dingen gedaan worden. Dit kan bijvoorbeeld in de keuken zijn, op een bureau of in een zithoek. Om in uw keuken eten te kunnen bereiden, is het bijvoorbeeld makkelijk om spots te laten plaatsen in het plafond of onder uw keukenkastjes. Zo kunt u precies zien wat u doet. Dit geldt ook wanneer u achter het werk bent aan uw bureau of een boek wilt lezen in de zithoek.

Sfeerverlichting

Zoals gezegd is dit soort verlichting de laatste jaren steeds populairder geworden in Nederland. Dit wordt vaak gezien als aanvuller op de basisverlichting. Meestal gaat het hier om verlichting die je aan doet in de avond om een prettige sfeer te creëren. Deze lampen komen dan ook het best tot hun recht in delen van uw huis waar u in de avonduren veel tijd doorbrengt.