Steeds meer mensen laten vandaag de dag invloeden uit de industriële stijl terugkomen in hun interieur. Deze stijl werd vroeger eigenlijk alleen gebruikt voor het inrichten van grote fabrieken in de Verenigde Staten, maar sinds enkele jaren gaan ook steeds meer mensen hun huis met voorwerpen uit de industriële stijl inrichten. Dit geldt niet alleen voor de Verenigde Staten, maar ook voor Nederland. De stijl is eigenlijk min of meer over komen waaien. Een product uit industriële stijl die veelvuldig terug te zien is in Nederlandse huizen is de hanglamp. Maar hoe weet u nu precies welke hanglamp uit de industriële stijl past bij uw interieur?

Industriële stijl

De industriële stijl is afgeleid uit de grote fabrieken van vroeger en kenmerkt zich ook door robuuste materialen. Zo bestaat een typisch industrieel interieur bijvoorbeeld uit een gietvloer, metalen trap, stellingen van steigerbuizen, een bakstenen muur, industrielampen en oude schoolstoelen. Om de industriële stijl in uw interieur terug te laten komen, is het echter niet noodzakelijk om de hele boel om te gooien. Is uw woning bijvoorbeeld ingericht volgens een andere stijl, dan kunt u namelijk prima industriële elementen toevoegen. Op deze manier ontstaat een mooie combinatie en springen de voorwerpen uit de industriële stijl er echt uit. Wanneer u bijvoorbeeld kiest voor een tweetal industriële hanglampen boven uw eettafel, zal dit direct opvallen wanneer u visite over de vloer krijgt.

Veelvoorkomende kleuren en vormen

Naast de verschillende materialen, hebben industriële objecten vaak ook bepaalde kleuren of herkenbare vormen. Veelvoorkomende kleuren van de industriële stijl zijn zwart, wit, grijs of legergroen met verschillende felle kleuren. Daarnaast zijn de objecten uit deze stijl vaak bijzonder strak en dat is ook logisch aangezien ze voornamelijk van metaal, hout, beton of canvas gemaakt zijn. Door deze strakke uitstraling zijn industriële elementen vaak een ware blikvanger in het interieur en springen industriële hanglampen ook direct in het oog.

Stijlen

U kunt uw woning met tal van verschillende stijlen inrichten. Zo kent u waarschijnlijk wel de stijlen als basic, bohemién, design, klassiek, natuurlijk, romantiek, landelijk of Scandinavisch. De kans is groot dat uw woning volgens één van deze stijlen is ingericht. Wanneer uw interieur uit één van deze stijlen bestaat, wil dit niet zeggen dat u alles maar meteen moet verkopen indien u over wilt stappen naar de industriële stijl. Net zoals de eerdergenoemde stijlen is het namelijk heel goed mogelijk om industriële elementen te combineren met bijvoorbeeld de klassieke of landelijke stijl.

Hanglampen

Veel mensen die industriële elementen aan hun interieur willen toevoegen, kiezen ervoor om industriële hanglampen op te hangen. Deze lampen zijn tegenwoordig in vrijwel iedere woonwinkel te koop en u kunt ze nagenoeg direct herkennen aan de kleur, vorm en het materiaal waarvan het gemaakt is. Industriële hanglampen zijn daarnaast makkelijk te bevestigen. Zo kunt u ze bijvoorbeeld ophangen boven de eettafel in de keuken, maar ook boven de salontafel in de kamer. Op deze manier is het niet alleen een stoere vorm van verlichting, maar is het ook nog eens bijzonder functioneel.

Voordeel industriële hanglampen

Doordat de industriële stijl met vrijwel alle andere stijlen te combineren is, hoeft u een industriële hanglamp niet snel weer te vervangen. Mogelijk heeft u uw woning nu nog ingericht volgens de landelijke stijl, maar overweegt u binnenkort over te stappen naar een moderne inrichting. Indien u net industriële hanglampen aangeschaft heeft, is het niet noodzakelijk om deze direct weer van de hand te doen. Een hanglamp uit de industriële stijl past niet alleen heel goed bij een landelijke stijl, maar ook bij een moderne, klassieke of Scandinavische stijl.

Functionele verlichting

Naast het feit dat industriële hanglampen ware blikvangers zijn in het interieur, moeten ze natuurlijk ook functioneel zijn. U heeft namelijk niet bijzonder veel nut van een lamp die nauwelijks licht geeft. Daarom is het van belang om rekening te houden met de grootte van de lamp wanneer u er een aan gaat schaffen. Wanneer de lamp bijvoorbeeld de gehele eettafel moet verlichten, moet u kiezen voor een grote lamp. Indien u de industriële hanglamp in bijvoorbeeld een zithoek plaatst, kunnen het ook prima lampen zijn van een kleiner formaat.

Industriële hanglamp zelf ophangen

Indien u ervaring heeft met het plaatsen van lampen, kunt u dit prima zelf ophangen. Het is echter wel belangrijk dat de lamp op de juiste hoogte hangt. Wanneer u twee industriële hanglampen boven uw eettafel plaatst, is het zaak om ze op ongeveer 80 centimeter boven de tafel te hangen. Indien het plafond van uw woning hoger is of de tafel grote afmetingen heeft, kunt u ervoor kiezen om de lampen wat hoger te bevestigen. Bij sommige industriële hanglampen is het mogelijk om de hoogte te verstellen met behulp van de ketting die aan de lamp bevestigd is. Hierdoor is het niet noodzakelijk om direct de juiste hoogte aan te houden.